Efendim herkes tarafında bilinen salçalık dediğimiz hafif sivri domateslerden yapıyorum ben konservelerimi. Bu arada konserve dediğime bakmayın şişelediğim için diyorum yoksa öyle kazanlarda saatlerce kaynatma faslı biteli sanırım yıllar oldu. Benim bu söylediğim biraz şehirlerde geçerli. Köylerde hala bu usuller devam etmekte tabiiki.
Aşamalı olarak domatesin nasıl şişelendiğini anlatmaya çalışayım .
1. Aşama: Domatesler bir güzel yıkanır.| Kış hazırlıkları |
2. Aşama : Kabuklarının hemen çıkması için tencerede kaynamış suyun içine atılır .5 dakika kaynatılır. Arada karıştırılır.Domatesler hafif çatladığın da çıkarılıp geniş bir süzgece alınır ve yenileri kaynar suya atılır.
| kavanozda domates konservesi yapımı |
3.Aşama : Domateslerin
kabukları çıkarılıp bütün haldeyken sap kısmının geldiği yer bıçakla alınır. Ve düdüklü tencereye maksimum seviyesine kadar doldurulur. Blender yardımı ile domatesler bir güzel öğütülüp su haline getirilir. İçerisine 5-6 çay kaşığı deniz tuzu ve birazda sıvı yağ eklenip kapağını kapatıp ocağın üstüne alınır. Domatesler düdüklü tencerede fıslama yapana kadar pişirilir.
| Domates konservesi |
4. Aşama: Düdüklüde kaynayan domatesleri vakit kaybetmeden hemen kavanozlara almamız
gerekiyor. Bir parmak kadar boşluk bırakakıp kavanozun kenarlarını bir bezle siliyoruz.Kapaklarını çok sıkı bir şekilde kapatıp ters çevirip soğuması için bir kenara bırakalım. Aynı işlemleri domatesler bitene kadar tekrar edelim.
| Domates konservesi |
| Domates konservesi |
8 yorum:
İki kasa domatesi yapmak bir gün sürmüştür ama salça kullanmaktansa sağlıklı ve daha lezzetli...ellerine sağlık.
Evet canım bir günümü aldı va dahası bugünde 10 kilo domatesten melemenlik yapacağım :) Gerçi ben hakikaten biraz çaptan düşmüşüm diyorum çünkü başladımımı bir hafta sürerdi benim hazırlıklar. bİr gün 10 kilo fasulye ertesi gün 7-8 kilo bamya. ertesi iki kasa domates, bir çuval bezelye sürer giderdi.Dün iki kasadan sonra gözüm çok korktu vallahi. İYiki gaza gelio pazardan başka şeylerde yükneip gelmemişim diyorum :) Şİmdi bukadar şeyi iki kişimi yiyorsunuz diye soranlar mutlaka olur. Evet iki ikişi yiyoruz ama neden ben hiç bir zaman hazır gıda evime sokmam kışın yaz sebzesi almam eylül bitmeden ben artık domatesleri taze olarak ancak bir dahaki yaza yerim.Hermkesey hem sağlığa faydalı bence helede çocukları olanların yapması gerekiyor.
Bende ilk defa deneyecegim.bakalim nasil olacak.
Eline saglik hakkaten pratikmis bende 25 kilo yapicam degisik yontem ariyodum yorucu olmayan.hosuma gitti.tesekkurler
Rica ederim.Ağız tadıyla yiyin inşallah. ben bile 7,5 aylık haömileyim geçen gün çar çabuk bu şekil bir 10 kilo yaptım. Kolay yöntem :)
Birde egenin pembe domatesleri varsa tadina doyunm olmaz.
http://www.cevizhane.org/adan-zye-domates/
Kavanozları dolapta mı saklamak gerekiyor yoksa disarida serin bi yerdede saklanabilir mi
Güneş görmeyen bir yer olmalı. Açtığınızda mutlaka kontrol edip kullanın. Geçen sene benim bir kaç tanesi bozulmuştu ve tadına bakmadan 1 kilo kıymaya dökmüştüm :(
Yorum Gönder