| Kayısılı Cheesecake |
Alt Tabanı için;
- 2 paket yulaflı bisküvi
- 2 yemek kaşığı fındık
- 2 yemek kaşığı süt
- 50 gr tereyağı
- 2 paket lapne peynir
- 4 yumurta
- 1 çimdik tuz
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kasığı nişasta
- 3-4 adet kayısı kurusu
- 2 yumurta
- 3 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 2 Paket vanilya
- 1 Litre süt
- 1 su bardağı kayısı kompostosu ( isteğe bağlı arttıra bilirsiniz)
- Kayısı kompostosu yada püresi kullanabilirsiniz.
- 1 paket tart jölesi (dr oetker)
- Bbisküvileri fındıkla rondodan geçirin.
- süt ve erittiğiniz tereyağını ekleyip kaşıkla iyice karıştırın.
- 24 cm lik kelepçeli kalıbın içine yağlı kağıt kesip ortasına ve yanlarına koyun.( ortası için yuvarlak etrafı için kelepçe kalıbının yüksekliğin de şerit kesin) Bisküviyi tabanına yayın ve kaşıkla bastırarak düzeltin ve buzdolabın da 1 saat bekletin.
- Kek için yumurtalar sarılarından ayrılır. Beyazları bir çimdik tuz ile mikserle çırpılmaya başlanır. Yavaş yavaş şeker ilave edilerek çırpma işlemi devam edilir.
- Yumurtanın sarıları krema,labne peyniri, vanilya ve nişasta ile karıştırılır. İçine minik minik doğradığınız kayısılar ilave edilir.
- Yumurta beyazına sarılarıyla hazırladığınız karışımı ilave edin ve spatula ile alttan üste havalandırarak karıştırın. Çırpma teli yada mikser kullanmayın söndürmeden karıştırıp kelepçeli kalıba karışı alın.
- 110 derecede ısınmış fırında pişirmeye bırakın 30 dakika sonra ısı 150 dereceye getirilir hafif pembeleşince fırın kapatılır. Oda ısısında soğuttuktan sonra 1 gece buzdolabında kalıptan çıkarmadan dinlendirin.
- Ertesi gün üst kremasını hazırlayınç
- Krema için olan malzemeleri tencerede karıştırarak pişirin. Kayısıları karıştırırken biraz ezerek karıştırın.
- Krema pişince blender edin ve tekrara ocakta 5 dakika daha karıştırarak pişirin.
- kremayı daha önce pişirdiğimiz cheesecake'in üstüne dökün ve üzerine kayısı tanelerini dizin.Tarat jölesini tarifte yazdığı gibi hazırlayın ama 1 çay bardağı fazla su koyun. Jöleyi kayısıların üzerine gezdirin. Ilıdıktan sonra buzdolabında 4-5 saat daha dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarıp servis yapabilirsiniz.
Cheesecake yaparken en önemli püf noktası kekin sönmemesidir. Bu nun için yumurtaları çok çıpmalısınız ve fırının kapağını sürekli açıp kapatmayın. Ben fırının kapağına hafif vurup sallanmasını sağlıyorum baktım kek sağ sola sallanmıyor pişmiştir diyorum ve kürdan testi yapıyorum. Eğer kürdana bulaşıyorsa ısı düşmeden fırının kapağını hemen kapatın.
Bir diğer püf nokta keki kalıptan bir gece dinlenmeden çıkmamalı ve servis edilmemeli. Cheesecake mutlaka bir gün dinlenecek.
Üzerine istediğiniz sosu yapabilirsiniz. İster reçelli ister meyve suyu ile hazırlayacağınız jöle olsun hepside çok güzel olacaktır.Favorim çikolatalı soslu olan ve franbuazlı. Ekşi tatları tatlılarda çok severim. Deneyip yorum yapanlara şimdiden teşekkür ederim. Yorumlarınız bizleri daha çok yazmaya teşvik ettiğini unutmayın. Sevgiler,
Senem
6 yorum:
Çok güzel olmuş. Anlaşılır anlatımınız içinde ayrıca teşekkürler.
Hiç cheseekek yapmamış biri olarak bugünlerde kafaya taktım .Yapacağım ilk fırsatta ama öncesi bir kelepçeli kek kalıbı almam lazım .Canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
Tek kelime harika görünüyor bayıldım Senem Hanım ellerinize sağlık ;)
Off of nefis bir görüntü ellerine sağlık Senemcim..
Ellerinize emeklerinize saglik cok güzel görünüyor afiyetler olsun.
Çok güzel görünüyor...
Ellerinize sağlık...
Sevgilerimle...
Yorum Gönder